نام: اثر ذرت استیم فلیک (پرک شده با بخار) و سویای اکسترود بر عملکرد، رشد شکمبه، تخمیر شکمبه و قابلیت جذب رودهای گوسالههای شیرخوار

مقدمه:
تغذیه ی صرف شیر به گوساله ها نه تنها سبب کاهش رشد فیزیولوژیکی پیش معده گوساله میشود بلکه وضعیت سلامتی گوساله را نیز دچار اخلال میکند. بدین منظور تغذیه خوراک جامد جهت فعالیت میکروبی شکمبه و توسعهی آن در گوسالههای شیری مهم است. بدیهی است که خوراک متفاوت، با نتایج متفاوتی همراه است.
به کارگیری ذرت پرک شده با بخار در خوراک آغازین به افزایش طول پاپیلا و با تولید پروپیونات در شکمبه همراه است و بازده خوراک و افزایش وزن روزانه (ADG) را بهبود میبخشد. همچنین گزارش شده است، حضور سویای خام در خوراک آغازین به رشد ناکافی پایپلای شکمبه منجر میشود. استفاده همزمان از ذرت ذرت پرک شده با بخار به عنوان منبع انرژی و سویای اکسترود به عنون منبع پروتئینی میتواند بازده انرژی و پروتئین را به ترتیب با تقویت ارزش تغذیهای خوراک، بهبود ببخشد. در مطالعهی Xie و همکاران با استفاده همزمان از این دو منبع انرژی و پروتئینی در خوراک آغازین عملکرد، توسعهی شکمبه، متغیرهای تخمیری شکمبه و قابلیت جذب روده گوسالههای شیری مورد بررسی قرار دادند.
مواد و روش:
39 راس گوساله با متوسط سن 2 روز که با یک وعده آغوز و چهار وعده شیرانتقالی تغذیه شدند و سپس به سه تیمار، به مدت 150 روز، نسبت داده شدند:
- تیمار کنترل: تغذیه با جایگزین شیر به میزان 1.9% وزن بدن
- تغذیه آزاد با نصف حجم جایگزین شیر در تیمار 1 به همراه ترکیب 30.5% سویای اکسترود شده و 62.1% ذرت پرک شده با بخار در خوراک آغازین
- تغذیه آزاد با ترکیب 30.5% سویای اکسترود شده و 62.1% ذرت پرک شده با بخار در خوراک آغازین
نتیجه و بحث:
هر 30 روز به عنوان یک دوره در نظر گرفته شد، بدین ترتیب 5 دوره در این آزمایش برای هر گوساله وجود داشت. وزن بدن و ADG در دو دورهی 2 ام و 3 ام برای تیمار کنترل از همه بیشترین بود. با این حال وزن انتهایی دوره، در تیمارها متفاوت نبود. این موضوع میتواند به دلیل استرس از شیرگیری گوسالهها باشد. همچنین گزارش شد با آنکه مصرف ماده خشک روزانه در تیمار 3، در دورهی 3 ام تا 5 ام از دیگر تیمارها بیشترین بود، اما بازده خوراک کمتری را از دورهی 2 ام تا 5 ام داشت.
کل VFA موجود در شکمبه میتواند به دلیل نشاسته، مواد جامد مصرفی و تخمیر مواد آلی توسط میکروبهای شکمبه به وجود آید. بنابراین، این شاخص در گوسالههای تغذیه شده با تیمار کنترل، حداقل است. در شکمبه نسبت مولی پروپیونات با کربوهیدراتهای غیر الیافی کنسانترهی استارتر، مرتبط است. فلذا گوسالههایی که بیشترین مصرف ماده خشک را داشتند (تیمار 3)، از غلظت بیشتری پروپیونات و بوتیرات برخوردار شدند. گزارش شده است که بوتیرات و تا حدی پروپیونات به عنوان منبع انرژی اپیتلیوم شکمبه مورد استفاده قرار میگیرد و متعاقبا بیشترین تاثیر را در توسعهی اپیتلیال شکمبه خواهند داشت. از این رو مصرف خوراک بیشتر در این مطالعه برای تیمار 3، افزایش وزن خالی شکمبه و طول، عرض، ضخامت و تراکم پاپیلا را توجیه میکند.

با آنکه تیمار 3 مصرف خوراک بیشتری را نسبت به تیمار 2 و به طبع مصرف پروتئین بیشتری را به همراه داشت، اما آمونیاک شکمبهای تیمار 2 بیشتر بود. آمونیاک بیشتر در شکمبه در تیمار 2 نشان دهندهی مصرف کمتر میکروبی آمونیاک و جذب آن جهت بازچرخ است. علاوه بر آمونیاک، BCVFA نیز به عنوان شاخص تخمیر ترکیبات پروتئینی در شکمبهی گوسالههای تیمار 2، نیز بیشترین بود. عدم مصرف و یا عدم جذب آمونیاک در شکمبه به واسطه عدم تکامل مناسب این عضو، سبب ورود آمونیاک به روده میشود. در این راستا، گوسالههای تیمار 2، از نسبت کمتری ویلی به غدهای رودهای در دئودنوم، ژژنوم و ایلئوم نسبت به سایرین برخوردار بوده اند.
نتیجه گیری:
این مطالعه نشان داد به کارگیری ذرت پرک شده با بخار و ترکیب آن با سویای اکسترود شده به عنوان تنها خوراک مصرفی گوساله میتواند خوراکی ایدهآلی در نظر گرفته شود. جایگزینی این ترکیب با شیر، نه تنها نتایج مشابهی در وزن بدن ایجاد میکند، بلکه به دلیل تخمیر مواد جامد مصرفی در دستگاه گوارش، توسعهی مورفولوژیکی بهتری را نسبت به مصرف شیر یا مصرف همزمان شیر و خوراک جامد به وجود میآورد.
https://doi.org/10.2527/jas.2012-5731
منبع:
- Xie, X., et al., Effects of a mixture of steam-flaked corn and extruded soybeans on performance, ruminal development, ruminal fermentation, and intestinal absorptive capability in veal calves. Journal of animal science, 2013. 91(9): p. 4315-4321.